Smještaj na otoku Krku
 
Informacije
 
Kako do nas?
 
 
Izleti na otoku i kopnu
 
Aktivni odmor
 
 
     
 

Rijeka

 
  Rijeka  
     
 
Gostima se uz kvalitetan smještaj, trgovine, kazališni život, zabavu, nude i renomirane manifestacije: Biennale mladih, međunarodna izložba mladih umjetnika - slikara, kipara, alternativaca (1. VII.-30. IX.), Riječko ljeto, glazbene, dramske priredbe u Starom gradu, na Trsatu, u katedrali sv. Vida (u lipnju i srpnju), Melodije Istre i Kvarnera (kraj lipnja), Velika Gospa - Trsat (15. kolovoza), Zajčevi dani (u studenom), Sv. Vid, blagdan zaštitnika Rijeke (15. lipnja), Riječki karneval, najveća karnevalska manifestacija u Hrvatskoj (u ve-ljači) i dr. RIJEKA, grad i luka u Riječkom zaljevu na sjevernoj, najdublje u kopno uvučenoj obali Kvarnerskog zaljeva. Prosječna temperatura u siječnju iznosi 5 °C, u srpnju 22,8 °C, a godišnja količina oborina 1600 mm; prosječno 2120 sunčanih sati godišnje. Zbog povoljnih veza sa zaleđem, modernih lučkih uređaja i jake pomorsko-trgovačke tradicije, Rijeka se razvila u najveću luku u Hrvatskoj. Ona je i važno europsko tranzitno lučko središte. Intenzivniji razvitak grada počinje u XVIII. st., a pospješuje se izgradnjom Lujzinske ceste (1810. do Karlovca), luke i osobito željezničkih pruga prema Zagrebu i Ljubljani (1873.), odnosno prema Budimpešti i Beču.

Između dva rata, kad je Rijeka bila odvojena od neposrednog zaleđa, riječka je luka izgubila dotadašnje značenje, ali se brzo razvijao njezin istočni dio, sušačka luka. Nakon 1945. Rijeka opet postaje veliko trgovačko i pomorsko središte (sjedište nekoliko brodarskih poduzeća) s razvijenom industrijom (brodogradilište, rafinerija nafte, tvornica dizelskih motora, brodskih dizalica, brodske opreme, papira i dr.). Žarište intenzivnoga kulturno-umjetničkog života, s mnoštvom kulturnih i prosvjetnih ustanova i škola (nekoliko fakulteta). U samoj Rijeci i njezinoj bližoj okolici i danas je snažna koncentracija industrijske proizvodnje, prometa i raznih uslužnih djelatnosti, dok se turizam, poljodjelstvo, šumarstvo i ribarstvo razvijaju u njezinoj daljoj okolici.

Glavno je križište jadranskoga turističkog prometa, koji iz srednje Europe ide prema srednjem i južnom Jadranu. Važno je križište cestovnih i magistralnih prometnica koje vezu sa zaleđem održavaju preko Gorskoga kotara, gdje je dinarska barijera široka samo 40-50 km. Cestovne prometnice od Rijeke vode prema sjeveru, slovenskoj granici, prema Istri te prema južnim dijelovima primorja. Značajno željezničko središte. Zračna luka >Rijeka< nalazi se kraj Omišlja na otoku Krku.

Više informacija saznajte na www.croatia.hr, www.rijeka.hr ili na www.tz-rijeka.hr


 
   
     
 

Gdje se nalazi Rijeka?

 
  Rijeka  
Kontakt i suradnja
 
Taxi, rent a car, rent a bike...
 
 
Nautika
 
Gastronomija na otoku Krku
 
 
Noćni život na otoku Krku
 
 
Multimedia sadržaj
 
Nekretnine na Krku
 

 

 

 

     
Klimno.net- The official site
 
Domino Web Design Početna stranica Na vrh stranice