Smještaj na otoku Krku
 
Informacije
 
Kako do nas?
 
 
Izleti na otoku i kopnu
 
Aktivni odmor
 
 
     
 

Senj

 
  Senj  
     
 

Srednjovjekovni je Senj utvrđen u X. st. zidinama i kulama koje su oštećene 1242. za tatarske najezde. U doba knezova Frankopana dograđene su gradske zidine i kule, a na južnoj je strani izgrađen gradski kaštel - kneževska rezidencija, tvrđava u kojoj je poslije bilo sjedište senjske kapetanije (od kraja XIX. st. preuređen u dom učenika senjske gimnazije - poznati zavod Ožegovićianum). Krajem XV. st. ponovno su pojačane zidine i podignute nove kule: Leonova kula, Lipica, Šabac. Veličinom i oblikom ističe se renesansno-barokni trg Cilnica (Velika placa) s klasicističkom fontanom u sredini.

S istočne su strane trga uz kaštel velika vrata iz 1779. na kojima završava Jozefinska cesta Karlovac-Senj. Na trgu Mala placa (tzv. Campuzia) je gotička gradska vijećnica s gradskom ložom iz XIV. st. Važne su arhitektonske cjeline kuća s renesansnim >lavljim dvorištem< iz XV. st., gotičko-renesansna kuća Vukasović iz XV. st. (barokna nadogradnja u XVIII. st.), kuća Homolić (poznatija kao kuća uskočkih vojvoda Daničića) s renesansnom triforom, kuća uskočkoga kneza Martina Posedarskoga s renesansnim kamenim pročeljem i kuća Domazetović zvana >Ferajna< iz XVIII. st. Jednobrodna romanička katedrala sv. Matije sagrađena je oko sredine XII. st. U XVIII. st. katedrali su dograđene dvije bočne lađe i postavljeni novi barokni oltari i namještaj.

U crkvi su gotička grobnica senjskoga biskupa Ivana Cardinalibusa iz 1392. te renesansni reljef Sv. Trojstva iz 1491. s najstarijim prikazom hrvatskoga grba. Na Artu (Park senjskih književnika) je izvorno renesansna zavjetna mornarska crkva sv. Marije, barokizirana u XVIII. st. Na brdu iznad grada stoji renesansna tvrđava Nehaj, koju je 1558. sagradio senjski kapetan Ivan Lenković, a na tvrđavi je i njegov grb (nekada u crkvi sv. Franje). Tvrđava je u osnovi četverokut s jakim zidinama, ima dva kata i male ugaone kule na vrhu; restaurirana je 1977. i u njoj je postavljena zbirka >Senjski uskoci< s predmetima XV.-XVII. st. U palači Carina iz XVIII. st. (župni dvor) smješteni su biskupski i kaptolski arhiv, velika knjižnica i zbirka sakralne umjetnosti XIII.-XX. st. Gradski muzej osnovan 1962. ima sjedište u gotičko-renesansnoj palači Vukasović (zbirke arheoloških nalaza, lapidarij, etnografski predmeti, povijesna zbirka - razvoj glagoljice, građa vezana uz senjske tiskare, hidroarheološka zbirka, prirodoslovna zbirka - flora i fauna Velebita).

Više informacija saznajte na www.senj.hr i na www.tz-senj.hr

 
   
     
 

Gdje se nalazi Senj?

 
   
Kontakt i suradnja
 
Taxi, rent a car, rent a bike...
 
 
Nautika
 
Gastronomija na otoku Krku
 
 
Noćni život na otoku Krku
 
 
Multimedia sadržaj
 
Nekretnine na Krku
 

 

 

 

     
Klimno.net- The official site
 
Domino Web Design Početna stranica Na vrh stranice